Mag ik zomaar geld inzamelen?
Wettelijke vereisten voor een wafelverkoop
Als je als school of vereniging geld wilt inzamelen voor een goed doel of een project, dan kun je overwegen om een wafelverkoop te houden. Maar mag dat zomaar? Aan welke wettelijke vereisten moet je voldoen om een wafelverkoop te organiseren in Vlaanderen? Hoe vaak mag je dat doen per jaar? Moet je toestemming hebben van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)? In deze blogpost geven we je enkele tips en adviezen om een succesvolle én legale wafelverkoop te houden.
Wanneer heb je toestemming nodig?
Om een wafelverkoop te houden, heb je normaal geen toestemming nodig van het FAVV. Het hangt af van de frequentie, de locatie en de doelgroep van je verkoop:
– Als je minder dan 5 keer per jaar een wafelverkoop houdt, hoef je geen toestemming te vragen aan het FAVV. Je moet wel voldoen aan de algemene hygiënevoorschriften en de traceerbaarheid van de producten garanderen. Door bijvoorbeeld af te nemen van erkende aanbieders als Bani Wafels & Truffels voldoe je hier standaard aan.
– Als je meer dan 5 keer per jaar een wafelverkoop houdt, moet je wel toestemming vragen aan het FAVV. Je moet dan ook een registratienummer hebben en een meldingsplicht naleven.
– Als je op een openbare plaats verkoopt, zoals op straat of op een markt, moet je ook toestemming hebben van de gemeente waar je verkoopt. Meestal is dit snel geregeld door een e-mail te verzenden naar de gemeente.
– Als je alleen verkoopt aan leden of sympathisanten van je school of vereniging, bijvoorbeeld via bestelformulieren of online platforms, heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Je moet wel nog steeds voldoen aan de regels van het FAVV.
– Wist je dat je geen alcohol kan verkopen zonder de juiste vergunning? (bron: KLJ)
Waar moet je op letten?
Als je een wafelverkoop organiseert, zijn er enkele zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat alles vlot en veilig verloopt.
– Zorg ervoor dat de wafels vers zijn en bewaar ze op een koele en droge plaats. Vermijd contact met rauwe eieren of andere mogelijke besmettingsbronnen.
– Gebruik verpakkingen om kruisbesmetting te voorkomen. De producten van Bani worden verpakt volgens de strenge regels bepaald door het FAVV.
– Vermijd allergenen zoals noten, gluten of lactose in de ingrediënten of vermeld ze duidelijk op het etiket. Informeer ook altijd de klanten over mogelijke allergenen als ze ernaar vragen (info te vinden op de productpagina onder “extra informatie”).
– Houd rekening met de btw-regels als je meer dan 25.000 euro per jaar omzet maakt met je verkoop. In dat geval moet je btw aanrekenen en afdragen aan de fiscus (bron: Financiën België).
– Vergeet niet om een duidelijk doel te communiceren voor je verkoop. Vertel waarom en voor wie je geld inzamelt en hoeveel geld er nodig is. Zo kun je meer klanten aantrekken en motiveren om je school of vereniging te steunen.
Conclusie
Een wafelverkoop is een leuke en lekkere manier om geld in te zamelen voor je school of vereniging. Maar let wel op dat je alles volgens de regels doet. Zo vermijd je problemen met het FAVV, de gemeente of de fiscus. En zo zorg je ook voor tevreden klanten die genieten van wafels, truffels en andere lekkernijen die volledig voldoen aan de wetgeving voor voedselveiligheid.
ONTDEK DE PRODUCTEN VOOR UW VERKOOP
Info wetgeving: Vergunning niet-commerciële verkoop | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)
Andere vragen: Contacteer ons