ActueelHoe Geld Inzamelen tijdens de Corona-crisis?

25/05/2020
Geld inzamelen voor School, Vereniging & Goed Doel met een Bani Wafelverkoop
Geld inzamelen voor School, Vereniging & Goed Doel met een Bani Wafelverkoop

Veilig geld inzamelen in tijden van Corona?

Laatste update: 16/12/2020

Nu groepsevenementen zoals een eetfestijn of quiz niet of maar beperkt kunnen doorgaan, en de talrijke clubs en organisaties hun financiële middelen daardoor zien slinken, willen we graag jullie aandacht vestigen op enkele thema’s die van toepassing zijn op een wafel-, truffel- en koekjesverkoop in tijden van corona.

Om het voortbestaan en de goede werking van uw organisatie te garanderen is het immers belangrijk om over voldoende financiële middelen te beschikken. Een wafel-, truffel- en koekjesverkoop zal u hierbij helpen en blijft toegelaten, mits de algemene basisprincipes:

Draag zoveel mogelijk een mondmasker, ontsmet of was regelmatig je handen (voor en na elk contact), bescherm mensen met een verzwakte afweer, vermijd grote groepen en hou voldoende afstand van elkaar. Enkel zo beheersen we “de curve” en voorkomen we een mogelijke heropflakkering van het Covid-19 virus.

Naast deze algemene basisprincipes gelden ook de volgende regels voor een veilige en succesvolle verkoop:

 

Communiceer je plannen: 

Informeer je leden of leerlingen duidelijk hoe je een veilige verkoop zal organiseren.
Het lijkt banaal maar zeker nu is het belangrijk om vertrouwen te geven aan verkopers en kopers. Maak duidelijk dat je voorbereid bent. Enkel zo garandeer je een goede verkoop en vermeid je onnodige risico’s.

 

Contact met ouderen én risicogroepen:

Bespreek hoe je verwacht dat leden/leerlingen hun grootouders dienen te benaderen en hoe ze extra voorzichtig kunnen zijn bij mensen met een verzwakte afweer. Eventueel kan je deze personen vooraf telefonisch, per e-mail of via de verschillende sociale media contacteren en naar hun interesse polsen om de verkoopactie te steunen. Op deze manier vermijd je onnodig contact.

 

Papier en verpakking:

De kans dat iemand besmet geraakt met het coronavirus door een brief, pakjes, vuilniszakken of andere verpakkingen aan te raken, is verwaarloosbaar. Op absorberend materiaal zoals karton, papier en textiel kan het virus niet lang overleven omdat het gevoelig is voor uitdroging, warmte en zonlicht.

Letterlijk uit een persconferentie van FOD Volksgezondheid. (bron)

Betalingen:

Probeer zo veel mogelijk contactloos geld te ontvangen.

 Bancontact-app (download op de App Store & Google Play):
Betalingen kunnen gratis gebeuren met je smartphone en dit tot zelfs 250€. Het ontvangen bedrag moet wel nog overgeschreven worden naar de rekening van je school/vereniging. Vergeet geen mededeling te vragen om éénvoudig alles op te volgen.

 Payconiq (link: klik hier).
Vraag een Payconiq QR-code aan voor je vereniging door contact op te nemen met je bank. Wanneer de rekeningnummer geregistreerd is kan je een Payconiq QR-code verkrijgen voor je vereniging. Deze QR code is vervolgens te gebruiken om alle betalingen meteen op de juiste rekening te ontvangen. Verwerk de code bijvoorbeeld in onze “Google Forms“-template of deel ze met leden. Een transactie kost maar 0,06€. Vergeet ook hier geen mededeling te vragen om éénvoudig alles op te volgen.

Overschrijving:
Laat de mensen betalen door rechtstreeks over te schrijven op uw rekening. Zorg er voor dat er een duidelijke mededeling aanwezig is zodat administratie eenvoudig blijft. Dit kan bijvoorbeeld de klas/groep en naam van de verkoper zijn. Een bestelling kan bijgevolg ook pas finaal zijn als jullie het juiste bedrag ontvangen hebben.

Contant:
Zeker voor de jongsten en ouderen onder ons blijft dit ook nu nog de éénvoudigste oplossing. Biljetten én muntstukken zijn een beetje taboe maar ook dit kan nog steeds 100% veilig. Ontsmet je handen voor en na je in aanraking komt met geld.

  Kassabox KBC:
KBC stelt betaalterminals gratis ter beschikking voor scholen, verenigingen en goede doelen. Er is echter een beperkte voorraad en de box moet minsten 2 weken vooraf aangevraagd worden. Lees hier meer over op deze pagina: klik hier

 

Verkoop:

Draag een masker en neem handgel mee wanneer je buiten je eigen bubbel verkoopt.
Tip! Geef je actie een persoonlijke toets door je mondmasker te personaliseren met een boodschap of leuke afbeelding.

 Papieren voorverkoop formulier:
Zoals hierboven aangehaald is de kans op besmetting eerder verwaarloosbaar bij het gebruik van papier. Dit neemt echter niet weg dat het verstandig is om voor en na het uitdelen van briefjes steeds je handen goed te wassen.
Tip! Doe zeker een deel van je verkoop niet digitaal. Niet iedereen is even bekwaam online of heeft toegang tot de recentste technologie.

 Digitaal voorverkoop formulier/webshop:
Wanneer je een smartphone gebruikt is het verstandig de bestelling zelf op te nemen en niet je telefoon door te geven.

 Verkoop op een markt/stand:
Draag een mondmasker en respecteer zo veel mogelijk de afstand regels. Zorg dat niet iedereen te dicht bij elkaar kan staan aan je standje. Coördineer met de gemeente hoe je geld kan ophalen zonder de regels te overtreden. Veel gemeenten leggen striktere regels op voor verkoop op markten

Nota: verkoop op markten is niet overal toegelaten (05/11/20)

 Verkoop deur-aan-deur:
Neem na het aanbellen een stap achteruit zodat je 1,5m afstand kan bewaren.

Nota: “deur-aan-deur”-verkoop is niet meer toegelaten in sommige provincies (05/11/20)

Een meer compleet overzicht van drukwerken en tools vind je op deze pagina:

 

De levering:

Wafeltjes, gebak en truffels worden door ons met zorg voor jullie klaargezet. Onze transporteurs houden een veilige afstand en dragen de nodige bescherming.
We voorzien ontsmettende handgel voor en na het tekenen van de leveringsbon.

Tip! Geef onze transporteur een beetje ruimte om af te laden. Het kan verleidelijk zijn om te helpen en de lekkernijen van dichtbij te bekijken. Dit is echter niet in lijn met de algemene basisprincipes.

 

Verdeling/afhaling:

Zorg tijdens de verdeling of afhaling voor een goede en duidelijk zichtbare structuur zodat de kans op vergissingen en discussies verkleint en er zo weinig mogelijk contact is.

Organiseer afhaalmomenten met tijdslot en/of verschillende locaties:

 Zorg steeds voor een duidelijke zichtbare structuur: gebruik hierbij voldoende bordjes, pijltjes of personen die de juiste richting aangeven (in en uit) en informatie geven over de verschillende producten en waar deze te verkrijgen zijn.

 Maak markeringen op de grond om iedereen op 1,5m afstand te houden wanneer er moet aangeschoven worden.

 Maak duidelijk dat dit geen babbelmoment is en er geen samenscholing mag zijn.

 Verdeel vooraf in kleinere groepen (bvb klassen, subteams, ..). Kies voor kleinere producten zoals truffels zodat ze éénvoudig in een zakje passen.

 Organiseer een drive-in en laad de bestellingen in de wagen, hou hierbij rekening met voldoende ruimte om wachttijden en mogelijke verkeershinder te beperken.

 Verdeel de producten in je eigen bubbel (bvb eigen familie).

Tip! Zijn er restricties in uw gemeente voor de verdeling?
De meeste steden en gemeenten bieden tegenwoordig een Corona-veilige locatie aan voor het verdelen van producten en steunen zo hun scholen & verenigingen. Bespreek het dus met de verantwoordelijke in uw stadhuis.
Mocht die niet het geval zijn is een afhaling bij horeca voorzien op take-out ook nog steeds een mogelijkheid. Zij zijn immers al voorzien om het veilig te organiseren. Bovendien is dit voor hen positieve reclame bij mensen uit hun buurt.
Scholen kunnen dan weer de bestelling in zakken klaarzetten voor de leerlingen zodat dit in eigen bubbel verdeelt kan worden.

 

Extra informatie:

  https://www.health.belgium.be/

  https://www.info-coronavirus.be/nl/

  Uw gemeente: voor lokale richtlijnen

  Federale overheid 

 

Indien u nog vragen heeft of bijkomende informatie wenst, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. het Bani team is er om jouw te helpen en we antwoorden graag op al uw vragen.

Zelf nog tips? Deel het artikel op Facebook met je kennissen, vrienden, familie of collega’s. Zo kunnen steeds we van elkaar blijven leren.

GEEN VERBORGEN KOSTEN

Levering, verwerking, tools, … gratis!

STIPTE LEVERING

Ook ’s avonds en in het weekend.

BETAAL PAS ACHTERAF

Eerst zonder zorgen verkopen.

Persoonlijke service

Begeleiding voor en na verkoop.

https://baniwafels.be/wp-content/uploads/Bani-Wafels-Logo-white-small-2.png

OPENINGSUREN

TELEFONISCH & E-MAIL:
MA-ZA: 08:00 – 18:00
[email protected]

.
LEVERINGEN & AFHALINGEN:
MA-ZA: MAAK UW AFSPRAAK
SCHOOLVAKANTIES: GESLOTEN

© 2020  Bani®  BTW/TVA BE0833 635 618 

Privacy (GDPR) | Algemene voorwaarden | Cookies | Betalingsmethodes

logo